sordo madaleno arquitectos designs a floating pavilion in valle san nicolás

architecture in harmony with nature

sordo madaleno arquitectos unveils its “valle san nicolás pavilion” development along the outskirts of mexico’s bravo valle. the project offers a privileged site for the new residential development of 370 hectares, where the urban layout and each architectural element is designed in harmony with nature and with the aim of protecting the existing landscape.

throughout the complex, spaces for relaxation and well-being are offered to residents, promoting connection and enjoyment of the surrounding nature. these include the pavilion and the 800 meter water ski lake located at the lowest point of the masterplan, taking advantage of rainwater runoff.

images © rafael gamo | @rafaelgamo

sordo madaleno arquitectos celebrates the mountain and the lake

with its valle san nicolás clubhouse, mexico-based sordo madaleno arquitectos (see more here) explores the natural conditions of the site. this process allowed the team to better understand how the two most important natural elements — the mountain and the lake — could converge and relate through an architectural work. this meeting point gave rise to the clubhouse as the main place for socializing.

Following the guiding idea of ​​a subtle and convivial approach between architecture and nature, the clubhouse was conceptualized in reference to a boat anchored in the lake, as if it were floating on water.

in volumetric terms, it is resolved by means of a circular floor plan fragmented around its radius to distribute and modulate the different areas and amenities it contains. this programmatic strategy is made visible in the voids and solids created by the internal water bodies as they merge with the lake, and the walls that rise from the bottom of the lake.

sordo madeleno valle nicolás

the two rings of the valle san nicolás clubhouse

the pavilion takes the form of two rings, an interior and an exterior, which serve as open corridors to move around the building and enjoy a 360 degree view of the landscape. however, a lower central passageway also shortens travel distances and leads directly to the main deck, with its bar and TV lounge, before culminating in the floating pool.

divided by this central passage, the east side of the clubhouse contains the dining room, barbecue, kitchen and related services. the west side, meanwhile, houses the gym, spa cabins with outdoor jacuzzi, as well as changing rooms with hammam and sauna.

sordo madeleno valle nicolás

structure and materiality

sordo madaleno arquitectos builds its pavilion valle san nicolás in cross-laminated timber (CLT), with exposed beams and columns designed in short spans with a radial distribution reflecting the circular volume, and stone walls housed in wooden frames that are used to anchor the volume in the lake.

the interiors express a palette of natural materials that harmonize with the wooden structural elements. a kebony decking, volcanic stone and American red oak roof are just some of the finishes used to harmoniously reflect the surroundings.

sordo madeleno valle nicolás sordo madeleno valle nicolás

Comments are closed.