Macro Arquitetos designs Mairiporã Cottage a rustic-style annex

North of São Paulo, Brazil, in the Serra da Cantareira mountain range, we find Mairiporaa municipality of more than 60,000 inhabitants frequented by tourists in search of tranquility and contact with nature, but who do not want to stray from the metropolis, as well as a destination for lovers of extreme sports such as paragliding or downhill mountain biking.
Mairiporã was also chosen as a place to escape from the city, living in harmony with nature, by a young couple who commissioned the Studio Macro Arquitetos, led by architects Carlos Duarte and Juliana Nogueira strong> with the project of a residential chalet.
The main request to which the architectural firm had to respond was that the house would create an intimate relationship with the natural elements. In other words, the clients wanted the chalet to blend in – almost camouflage – with the nearby woods.
The architects created various proposals to arrive at the definition of a floor plan without interference with the existing trees. Some native species growing on the plot (Ipês, Jabuticabeira, Pitangueira) have thus been preserved. The desire for direct contact with nature, expressed by customers, has been satisfied by a living space without fixed partitionswhich can be completely opened and therefore in constant visual connection with nature. It is the very heart of the house, the place desired by the family to spend time with their friends. A single large room without wall partitions and where the furniture and the layout of the space define the different functions: kitchen, dining room, living room and fireplace. Connected on one side to the games room and on the other to the cellar and, by the staircase leading to the basement, to the cellar. An effective filtering zone between the more intimate spaces of the house and daily activities, including those carried out outdoors. The living room is in fact directly connected to the outdoor space paved with wood and to the swimming pool installed in the garden. In this large space, the presence of the different materials that characterize the project is clearly visible: stone, wood, glass, steel, as well as exposed concrete for horizontal structures.
The desire for permanent contact with nature was also reflected in the lighting project. The architects have indeed ensured direct natural light in all areas of the house. In addition, the maximum permeability between the different rooms and the adoption of full-height windows, which can be fully opened from floor to ceiling, guarantee excellent natural ventilation essential to the hot and humid local climate.

(Agnes Bifulco)

Images courtesy of Macro Arquitetos photo by Victor Affaro

Project: Anexo Chalé Mairiporã
Architecture and interiors: Macro Arquitetos (Carlos Duarte and Juliana Nogueira) www.macroarq.com
Area: 195 m2
Year: 2018
Location: Mairipora, Sao Paulo, Brazil
Photography: Victor Afaro
Producer: Nuria Uliana

Comments are closed.